Accelerated Mobile Pages (AMP): Τι είναι και πόσο σημαντικό είναι για την ιστοσελίδα σας

Η Google σε συνεργασία με την Twitter, ανακοίνωσε μία καινοτόμα μέθοδο κατά την οποία θα βιώνουμε τη χρήση του διαδικτύου μέσω κινητών συσκευών εντελώς διαφορετικά, καθώς το AMP θα επιταχύνει την φόρτωση της ιστοσελίδας σας εντυπωσιακά.

Το AMP μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας έως και 5 φορές, καθώς σε αληθινό χρόνο, από την ώρα που θα κλικάρετε μία AMP ιστοσελίδα στην αναζήτηση της Google θα χρειαστεί λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο για να ανοίξει πλήρως, ενώ οι ιστοσελίδες που δεν έχουν AMP μπορεί να χρειαστούν 7 – 12 δευτερόλεπτα για να φορτώσουν.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως με βάση τις στατιστικές, εάν η σελίδα δε φορτώσει στα πρώτα 5-6 δευτερόλεπτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο χρήστης να εγκαταλείψει τη σελίδα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού εγκατάλειψης (bounce rate) και την πτώση της ιστοσελίδα μας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

Για να ξεχωρίσετε ποιες ιστοσελίδες είναι σε μορφή AMP θα παρατηρήσετε στις αναζητήσεις της Google στο κινητό σας πως στην αρχή από το URL υπάρχει το σύμβολο ενός κεραυνού.

Πώς όμως θα σας βοηθήσει το AMP και πόσο σημαντικό είναι για την ιστοσελίδα σας;

Τι είναι το AMP;  

Το AMP ή αλλιώς Accelerated Mobile Pages όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι μία καινοτόμα μέθοδος της Google, κατά την οποία η ιστοσελίδα σας γίνεται ταχύτερη μέσω απλών αρχείων κώδικα HTML που ονομάζονται AMP HTML.

Ουσιαστικά είναι αρχεία ανοιχτού κώδικα που απλοποιούν την HTML μπλοκάροντας όλους τους κώδικες που βαραίνουν την ιστοσελίδα σας όπως:

  • HTML COOKIES
  • THIRD PARTY JAVASCRIPT
  • AD NETWORKS

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του AMP;

Τα πλεονεκτήματα του AMP είναι κρίσιμα, καθώς κάποια από αυτά αφορούν ακόμη και την θέση σας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

Τα πλεονεκτήματα του AMP είναι:

  • Βελτιστοποίηση του SEO της ιστοσελίδας σας

Το AMP επειδή αφαιρεί τεράστιο όγκο από τον κώδικα της ιστοσελίδας σας, την κάνει ταχύτερη (έως και 4 ή 5 φορές) με αποτέλεσμα να βελτιώνει το SEO της στις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στη Google από κινητές συσκευές και να την ανεβάζει στα οργανικά αποτελέσματα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε απολύτως τίποτα στις διαφημίσεις.

Επιπροσθέτως, λόγω της ταχύτητα που παρέχει το AMP συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης (Bounce Rate).

  • Αυξήστε τις μετατροπές σας

Αυξάνοντας την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας με το AMP σημαίνει αυτόματα καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη της κινητής συσκευής, πράγμα το οποίο αυξάνει αρκετά τις πιθανότητες μετατροπών.

Με τον όρο μετατροπή εννοούμε το κέρδος το οποίο θα έχετε μετά από μία πώληση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας σας.

  • Προσέλκυση περισσότερων αναγνωστών

Με το AMP της Google τα άρθρα που γράφετε στο Blog σας έχουν πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα λόγω της ταχύτητας και ευχρηστίας τους, ενώ  η Facebook προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Google με το Instant Article αλλά όπως φαίνεται με στατιστικά στοιχεία, η Google παραμένει στην κορυφή.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του AMP;  

Το AMP δημιουργήθηκε με σκοπό την βελτιστοποίηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας, πράγμα το οποίο σημαίνει πως κάποιες δυνατότητες θα αφαιρεθούν για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Οι περιορισμοί του AMP είναι:

  • Οι εικόνες θα φορτώνουν μόνο όταν σκρολάρετε πάνω τους
  • Θα περιοριστεί αρκετά το JavaScript
  • Θα απλοποιηθεί το CSS της ιστοσελίδας σας

Εν γένη, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα παρά μόνο κάποιες προαιρετικές δυνατότητες που βαραίνουν σημαντικά την ιστοσελίδα σας.

Πως μπορείτε να μετατρέψετε την ιστοσελίδα σας σε μορφή AMP;

Το AMP αυτήν την στιγμή υπάρχει σε όλες τις πλατφόρμες αλλά κυριαρχεί στην WordPress.

Επομένως, για να μετατρέψετε την ιστοσελίδα σας σε μορφή AMP θα γίνει μέσω αναπρογραμματισμού του κώδικα της από έμπειρους επαγγελματίες προγραμματιστές.

 Το AMP στην ForthRight

Η ForthRight είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί το AMP της Google σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες που δημιουργεί ή διαχειρίζεται.

Επιπροσθέτως, η ForthRight δίχως καμία νομική δέσμευση μπορεί να αναλάβει την μετατροπή της ιστοσελίδας σας σε AMP μορφή, άσχετα αν κάποιος άλλος επαγγελματίας την έχει δημιουργήσει.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία σχετικά με το AMP, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 6082271 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας .